Falukorv -vardagsmat eller lunchmat en lördag. Välj gärna en falukorv med hög fetthalt. Finns ju en del att välja på. Här serveras korven med smakrik chilikryddad gräddsås. Idag hade jag brist på just grädde, så därför blandade jag ut den skvätt jag hade med creme fraiche, *same same but different*
Chilisåsen, se bild nedan, har jag hittat på Ö&B, men även sett i andra mataffärer. Den är vääääldigt stark, (smaka en knivsudd innan)!
Varsågod, här kommer denna lördags husman:
Det här behöver du
1 falukorvsring
1 gul lök
0,5 purjolök, (tag med det mörkgröna)
gurka cornichons, (små inlagda gurkor)
körsbärstomater, el två tärnade tomater
senap (Johnnys sötstarka)
ketchup
2,5 – 3 dl grädde
2 msk tomatpuré
chilisås, några stänk!
salt
svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 påse riven smakrik ost, ex-vis Allerums lagrade Kvibillie-, präst- eller herrgårdsost
Gör så här
Skär ut ”klyftor” ur falukorven, (behöver inte vara speciellt djupa snitt utan bara så att fyllningen lägger sig fint i fördjupningarna). Lägg klyftorna i mitten av falukorvringen och låt dem gå med vid tillagningen. Skala och skär gul lök och skiva purjolöken. Lägg löken i- och runt om korven. Fördela ut cornichos runt om korven och halverade körsbärstomater. Krydda korven med salt, peppar och paprikapulver. Ringla ketchup och senap över korven. Blanda grädde, tomatpuré och några stänk chilisås. Häll detta i formen. Toppa med riven ost. Gratinera i mitten av ugnen på 225 grader i cirfka 20-30 minuter tills den fått fin färg.
Serveringsförslag: Potatismos och kokta grönsaker, ex-vis broccoli eller bönor.