Hej därute!
Bjuder på lite pics från nyårshelgen, som traditionsenligt firas tillsammans med goda vänner. Vi brukar stråla samman redan dagen innan nyår och umgås i dagarna två. EN kväll brukar ju flyga fram -man hinner knappt säga HEJ! Därför bestämde vi, för längesen, att TVÅ dagar ska det va. Även om vi bara bor 2 mil från varann!
Yvve & moi
Man hinner, som sagt med lite MERA på två dagar. Korvgrillning i skogen, bastubad och matlagning. En tur in till stan blev det oxå då ena dottern övningskörde ”sig själv” in till en kompis. Jag får jobba mer med mig själv när det gäller att sitta bredvid, i passagerarsätet. Min nervositet smittar liksom av sig på ”föraren”, HUA!
Gästerna hade med sig finfin ”gå-bort-present”. Blev tokglad! ERNST, Ernst!
Första kvällen bjöds på Pulled Pork. Fyllda hamburgerbröd med pork, sallad, tomat, rödlök, hemgjord pommes och coleslaw. Jag använde Crock Pot:en, den här gången, till den dragna grisen …men porken smakar bättre i min gjutjärnsgryta, (konstigt för det var exakt samma recept). Det var gott, men liksom inte riktigt ”samma”. Är ändå glad att jag testade.
Nyårsafton: Lunchen intogs i skogen med något så delikat som grillkorv. Men HALLÅ, hur gott är inte det på en skala! Nygrillad korv som sköljs ner med varm choklad spetsad med punsch, Yummi!!! Carlshamns FLAGGPUNSCH ska det vara, mmmmm! Också en tradition. Vissa år är det en halvmeter snö i skogen, men i år fick man nästintill vårkänslor i skogen.
Förrätten bestod av tarteletter fyllda med en räk- och krabbstuvning. I glasen hade vi Freixent Cordon Negro-bubbel, (limited flaska inför nyåret). Därefter följde mör ryggbiff med murkelsås. En sås som valet ofta faller på, d v s inte första gången vi gjorde den. Den är verkligen en HIT! Och bara för att jag säger så, följer receptet på såsen nedan. Till det severades en sötpotatispytt, (blandat med alla andra rotfrukter man kan hitta, fint tärnade och brynta i smör i panna). Körde sparris och tomater i ugn också, som tillbehör, med ringlad olivolja och flingsalt över. Det behövs inte mer -vi blev liksom proppmätta! Och en flaska Amarone.
En stilig ung man till bords! Zac 🙂
När maten sjunkit undan var det sedan dax för påfyllning. Desserten bestod av kardemummaparfait med kolasås och lingon. Recept finns HÄR, mums! Avec i glasen.
Min vän Yvve i en snyggelisnygg klänning från H&M.
Min peplumklänning kommer från Pernilla Wahlgren collection, (Provrummet.se)
Murkelsås
2 burkar konserverade murklor, mycket finhackade
2 st finhackade scharlottenlökar
4 dl grädde, 40 %-ig
1 st grönsaksbuljongstärning
0,5 dl cognac (kan uteslutas)
salt, vitpeppar peppar och strösocker efter smak
Redning, Maizena eller vetemjöl och vatten till valfri tjocklek
eventuellt några droppar Kinesisk soja, för färgens skull
Äkta smör att steka i
Gör så här
Finhacka murklorna och skölj dem därefter i vatten i ett durkslag. Fräs den finhackade scharlotenlöken och murklorna några minuter i en stekpanna.Tillsätt övriga ingredienser och låt puttra samman, 10-15 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och strösocker. Red såsen till önskad konsistens. Tillsätt ev några droppar soja för färgens skull.
Infångad ”i farten”!
John Blund kom och viftade nånstans vid 3-tiden, (man var trött, men ändå pigg på nåt sätt)! I alla fall somnade jag, till slut, med ett leende på läpparna! 🙂
Önskar er ALLESAMMANS ett FAB år 2014!
K R A M A R <3
vad härligt det ser ut, och maten ser ju underbar ut!