Ostfrallor brukar efterfrågas här hemma med jämna mellanrum. När jag inte bakar egna ostfrallor, så brukar jag köpa hem från cafeterian på mitt arbete.
Ibland toppar jag frallorna med Goudaost och ibland med Edamerost. Den här gången toppade jag med Wästgöta Klosterost -de förstnämnda ostarna blir dock absolut godast på.
Ugn: 225 grader i cirka 15 minuter
Antal: 18-20 st
Det här behöver du
1 paket jäst/50 g
5 dl vatten
1 msk olivolja
1,5 tsk salt
cirka 12 dl vetemjöl
riven ost, (ex-vis Edamer- eller Goudaost)
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen i 37 %-igt vatten. Rör i olivolja och salt. Tillsätt mjöl, lite i taget tills degen går ihop och känns smidig, (samt släpper kanterna, om du knådar i maskin). Mjölmängden kan behöva minskas eller ökas, känn dig fram.
Forma degen till en avlång rulle och skär 20 st bitar. Rulla varje bit till en boll som du fördelar på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i cirka 1 timma.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla de färdigjästa bullarna med vatten. Strössla över den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter, eller tills bullen känns luftig, när du vippar på den och osten fått fin färg.
Fina och gott med ost på toppen! Ha en bra dag!
Tack detsamma 🙂