Den här vardagsrätten behöver lite extra beröm för att man ska förstå hur god den är. Fänkålsfrön, (som jag normalt sett inte gillar), blir kanongott i biffarna! En favorit i kategorin ’Matkasse’.
Receptet saknar sås, men går ju förstås att vispa ur stekpannan om man vill ha det.
Rostad potatis
1 kg potatis
2 msk olivolja
0,5 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar
senapsfrön, (se tips nedan)
Biffar
4 msk ströbröd
1 dl vatten
2 krm fänkålsfrön
Ca 600 g blandfärs
1 ägg
1 tsk sambal oelek
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
smör att steka i
Senapsslaw
200 g vitkål (skållad)
0,5 dl senap
0,5 dl äppelcidervinäger
2 msk honung
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk senapsfrö
1 dl crème fraiche
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta av potatisen och skär den sen i klyftor. Lägg den i en ugnsfast form, ringla över olja och krydda med salt och peppar.
Blanda ströbröd och vatten i en skål. Låt det stå och svälla medan du mortlar fänkålen.
Rör ner fänkålen i ströbrödet tillsammans med blandfärs, ägg, sambal oelek, paprikapulver, salt och svartpeppar. Blanda noga.
Forma 12 platta biffar och stek dem sen i smör el olja i ett par minuter per sida tills de är klara.
Medan biffarna steker gör du senapsslaw.
Koka upp vatten i en kastrull. Strimla kålen och doppa den i det kokande vattnet. Lägg den i en skål.
Blanda samman senap, vinäger, honung, salt, peppar senapsfrö och crème fraiche. Häll det över kålen och rör runt.
Servera.
Tips: Det är gott att ha senapsfrö även på potatisen som du rostar i ugnen.