Fick bli en enkel korvpirog, så här på söndagskvällen. En falukorv i all sin enkelhet. Variera fyllning efter vad du har hemma, eller gör enligt nedan.
Ugn: 200 grader i 25 + 10 minuter.
Deg
5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
75 g kylskåpskallt smör
2 dl mjölk
Fyllning
1 falukorvsring, 800-1000 g
(Smaksatt färskost, ex-vis Cantadou)
2 msk senap
1 finhackad gul lök
0,5 dl finhackad persilja
riven ost
Pensling
ägg
en skvätt mjölk
Garnering
sesamfrön
Gör så här
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Finfördela smöret, med fingrarna, i mjölblandningen tills smörklumparna är borta. Rör i mjölken och blanda snabbt ihop till en smidig deg. Platta/kavla ut degen till en rektangulär platta, på mjöligt underlag. Om du har färskost, ska den bredas på plattan nu, lämna någon obredd cm runt om. Dra av skinnet på korven och lägg den mitt på degplattan.
Blanda samman senap, lök och persilja. Fördela röran på och runtomkring korven. Toppa med riven ost.
Täck korven runtom med degen. Skär ev ett snitt i själva ”U”-et. Se till att degen fäster ihop runtom. Ta tag om korvpirogen och vänd den så skarven kommer nedåt på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.
Vispa ett ägg tillsammans med en gnutta mjölk. Pensla pirogen. Strö på rikligt med sesamfrön.
Grädda i mitten av ugnen. Efter cirka 25 minuter kan det ev behövas läggas på ett folieark. Fortsätt att grädda i ytterligare cirka 10 minuter, tills korven är tillräckligt genomvarm.
Servera pirogen nygräddad tillsammans med ketchup, senap och en krispig grönsallad.
Vilken häftig grej:)