Bacon-, sallad- och tomatsmörgås eller BLT sandwich består av stekt bacon, salladsblad (vanligtvis isbergssallad eller romansallad) och tomatskivor som läggs mellan två skivor stekt eller rostat bröd. Vanligt extratillbehör är ost. Glöm nu för all del inte bort att göra avokadoröran som ingår i receptet, den lyfter.
2 personer
Ingredienser
4 skivor franskbröd el rostbröd
olivolja
baconskivor (c:a 5-6 skivor)
salladsblad
2 skivade tomater
Avokadoblandning
0,5 hackad rödlök
1 avokado
balsamvinäger el några droppar citronsaft
salt/peppar
Sås
1 dl majonnäs
2 dl gräddfil
2 dl riven parmesanost
salt/peppar
en vitlöksklyfta (pressad)
Gör så här
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Skär ev bort kanterna på brödskivorna och rosta bröden på båda sidor, vänd ofta. De bränns lätt vid.
Skala och hacka löken. Gröp ur avokadon och skär i mindre bitar. Blanda ihop lök och avokado, tillsätt några stänk balsamvinäger eller citronsaft och salta och peppra.
Stek baconskivorna knapriga.
Sås: Blanda majonnäs, gräddfil och parmesanost. Pressa i en vitlöksklyfta och smaksätt med salt och peppar.
Bred ett tjockt lager sås på två av de brynta brödskivorna. Fortsätt med avokadoblandning, tomatskivor och bacon. Lägg salladsblad över baconen och toppa hela anordningen med en brödskiva. Trä eventuellt en lång trästicka rakt igenom sandwichen, för att hålla ihop den. Dela eventuellt sandwichen rakt igenom på tvären, med en kniv. Äts med fördel med kniv och gaffel.