En frasig örtfralla som går att variera. Kavla ut och pensla på smör och sedan är det up to you, vad du vill fylla med. Fyll t e x med finhackad soltorkad tomat eller fetaost. Strö olika fröer ovanpå, t e x pumpakärnor el linfrön. Grundreceptet är som följer:
Antal: 26 st
Ugn: 225 grader
Deg
50 g jäst
3/4 dl rapsolja
1 msk sirap eller honung
3 dl mjölk
2 dl vatten
2 tsk salt
11-12 dl vetemjöl
Fyllning
cirka 70 g smält smör
flingsalt
cirka 0,5 – 1 kruka hackad färsk timjan
ägg, till pensling + en skvätt mjölk
Gör så här
Smula ner jästen i en degbunke. Blanda olja, sirap, mjölk och vatten i en kastrull och låt allt bli cirka 37 grader under omrörning. Blanda med jästen och rör om tills all jäst löst sig.
Tillsätt salt och arbeta in mjölet lite i taget tilsl det blir en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa till dubbel storlek i cirka en halvtimma.
Ta upp degen och arbeta lätt samman den. Dela i två bitar och kavla ut varje del till en 30 x 45 cm stor platta. Pensla på smält smör och strö över lite flingsalt och timjan. Rulla ihop som en rulltårta, skär i bitar.
Lägg bitarna på bakpappersklädda plåtar. Tryck till bitarna lite på mitten så att snittytorna kommer fram på sidorna. Jäs övertäckta i ytterligare en halvtimma. Pensla med uppvispat ägg, blandat med en skvätt mjölk och grädda i 225 grader i cirka 10 minuter.
De här ser så goda ut!
Perfekt till sommarens alla picnics:)