Härligt solig söndag det har varit idag! Slappat och slöat i solen och till eftermiddagsfikat gjorde sig verkligen de här bullarna. STORA bullar, tycker jag att det ska vara. Receptet ger just 12 st STORA bullar. Formarna jag valt till bullarna är ELDORADOS stora muffinsformar. Formarna är kraftiga och bra. För allra snyggast bullar brukar jag ställa pappersformarna i muffinsplåtar. Alltså, värt att investera i åtminstone 2 st muffinsplåtar, (6 st i varje).
Ugn: 225 grader i cirka 9-10 minuter
Deg
75 g smör
25 g jäst
2,5 dl röd mjölk
0,5 tsk salt
0,5 dl strösocker
1 tsk malen kardemumma eller stött
cirka 6 dl vetemjöl
Fyllning
cirka 25 g rumstempererat smör att breda på
några msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 dl blåbär (tinade el färska)
2 msk Maizena
100-200 g mandelmassa
Garnering
1 ägg
en skvätt mjölk
pärlsocker
Flagad mandel
Gör så här
Deg: Smula jästen i en bunke. Smält smör och tillsätt mjölk. Hetta upp till 37 grader. Häll vätskan över jästen och vispa runt tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Tillsätt mjöl, lite i taget och arbeta degen tills den släpper bunkens kant. Låt jäsa, övertäckt, i cirka 40 minuter -till dubbel storlek.
Fyllning: Blanda samman rumstempererat smör, socker och vaniljsocker i en skål. Pudra Maizena över blåbären i en annan skål. Riv mandelmassan grovt med ett rivjärn. Ställ allt åt sidan.
Placera ut pappersformarna i muffinsplåtarna.
Kavla ut den färdigjästa degen till en rektangel, cirka 36 cm på längden. Bred ut smör- och sockerblandningen över degplattan. Fördela ut blåbären och strössla över den rivna mandelmassan. Rulla ihop degen till en rulle, från magen och in mot väggen 😉 och skär cirka 3 cm tjocka degbitar och fördela ut bitarna i formarna. Låt jäsa i cirka 40 minuter, övertäckta.
Vispa ägget och tillsätt en skvätt mjölk. Pensla bullarna och pynta med vad du vill, ex-vis flagad mandel och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i cirka 9-10 minuter. Låt dem svalna på ett galler, övertäckta.
Inte alls dumt en söndagseftermiddag, här svängde jag ihop ett par citronsnibbar till eftermiddagsfikat. Visst är det härligt när man kan spendera sina lediga dagar ute i solen:)
Vackra bullar och gott med blåbär i fyllningen!