Ingredienser
1,5 kg blandfärs
2 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 dl vatten
2 msk potatismjöl
0,5 dl ströbröd
1 tsk peppar
1 tsk salt
örtsalt, t e x Trocomare
1 tsk chilipulver
(3 liter köttbuljong)
Sås
0,5 liter av buljongen ovan
colorit soya
1-2 msk valfri gelé
1 dl vispgrädde
salt
peppar
1 st köttbuljongtärning
Maizena till redning
Frikadeller: Koka upp köttbuljongen (3 liter) i en stor kastrull, sänk värmen.
Skala och skiva den gula löken grovt och mixa den i matberedare tillsammans med vitlöken. Blanda noga lök, vatten, potatismjöl, ströbröd och alla kryddor med färsen. Forma färsen till runda köttbullar med blöt hand. Koka frikadellerna i buljongen på svag värme tills de flyter upp, 6-8 minuter. Tag upp dem i omgångar och håll värmen under folie.
Sås: Tag cirka en halvliter av buljongen som du kokat frikadellerna i. Tillsätt buljongtärningen och övriga ingredienser. Red såsen med Maizena så den tjocknar till.
Servera med kokt potatis, gräddsås, grönsaker och gelé eller lingon. Eller tomatsås och spagetti!
Istället för ströbröd kan man ta 2 kokta , mosade potatisar eller 3/4 dl havregryn och 1 msk potatismjöl.
Färdiglagad köttfärs håller sig bra i kylskåp i flera dagar med alla goda smaker i behåll. Det är alltså onödigt att genast frysa in t e x köttfärsbiffar som kommer att ätas upp de närmaste dagarna.
Blanda! (Idag hade jag även paprikakrydda i smeten). |
Rulla lagom stora ”köttbullar”. |
Sjudande buljong. Frikadellerna flyter upp när de är klara, efter 6-8 min. |
Håll dem varma under folie medans du gör såsen. |
Inspriation fr Kryddburken
Jag har aldrig gjort frikadeller men du får det ju att se så busenkelt ut så nu måste jag ju testa;)
Pingback: - matochbakverkstan