Till nedanstående recept krävs det STORA kanelbulleformar. Våga inte ta små formar! Degen har otrolig jäskraft. De färdiga bullarna blir härligt luftiga, frasiga och smälter i munnen. Skiljer sig alltså något från traditionellt bullrecept.
Ugn, 175-180 grader i cirka 15 minuter
Antal: 25-30 st rejäla bullar
Ingredienser
3 dl röd mjölk
50 g jäst
4 stora ägg
1 st vaniljstång
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
100 g råsocker/rörsocker
0,5 tsk flingsalt
200 g rumstempererat smör
12-13 dl vetemjöl (ungefär, känn dig fram)
Fyllning
250 g rumstempererat smör
200 g råsocker/rörsocker
2 tsk malen kanel
ägg till pensling
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna försiktigt med en kniv. Hetta upp mjölen till 37 grader och vispa ut vaniljfröna i mjölken. Häll mjölken över jästen och rör i blandningen. Tillsätt äggen, kanel, kardemumma, ingefära, råsocker, salt och smöret. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen väl. Svårt att säga hur mycket mjöl som går åt, känn dig fram. Degen ska bli glatt och smidig, inte torr och knölig. Låt degen vila i cirka 15-20 minuter.
Fyllning: Rör samman ingredienserna till fyllningen. Använd ev en handmixer.
När degen har vilat kavlas den ut till en rektangel, cirka 50 x 40 cm. Använd så lite mjöl som möjligt när du kavlar. Bred sedan fyllningen över den utkavlade degen och rulla den till en rulle. Smöra/spraya ev bullformarna. Skär cirka 1 – 1,5 cm tjocka bitar/skivor och lägg i formarna. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30-35 minuter. Pensla därefter med uppvispat ägg (gärna med en skvätt mjölk i). Grädda i mitten av ugnen i cirka 15-18 minuter beroende på hur stora/många bullar du valt att göra.
Glöm inte att dekorera de färdiga bullarna genom att ringla över florsocker utrörd i mjölk!
Arbeta degen väl. |
Fyllningen |
Kavla degen och bred på fyllningen. |
Rulla degen och ta ut önskat antal bitar, 25-30 st tycker jag blir lagom. Lägg i STORA bullformar! |
Ett gäng härligt frasiga bullar! |
Jag vill tipsa om dessa STORA kanelbulleformar. |
Hej
Kan du förklara vad är det för ”röd mjöl”?
Åh! Menar förstås röd mjölk 🙂 Tappade en bokstav. Ska redigera texten. Tack 🙂
Kram