Welsh Lamb – Lammrostbiff med rostad potatis och chevrecreme

Hört talas om Welsh Lamb? Troligtvis inte. Trots att det brukar kallas världens godaste lammkött är det nämligen relativt okänt i Sverige. Men inte länge till.

Det som brukar kallas för världens godaste lammkött, Welsh Lamb, kommer nämligen äntligen till Sverige. En spännande nyhet för alla finsmakare och lammfantaster. Köttet är säsongsbaserat, och finns endast från april till december. Jag fick min bit hem för cirka en vecka sedan. 

I Wales är lamm kronjuvelen i köttdisken. Att deras nationalrätt är lammrätten Welsh Cawl räcker kanske som argument. Jaså inte? Lyssna här då: walesiskt lamm var det enda kött som Jamie Oliver valde ut och lagade till världsledarna på G20-toppmötet i London, på Wimbledon är det walesiskt lamm som serveras och när en speciell middag hölls för att markera Drottningen av Englands diamantjubileum… gissa vad man åt då?

Och nu kommer äntligen världens godaste lammkött till Sverige. Blev nyligen klart att Coop Forum tar in det walesiska lammköttet i 11 utvalda butiker. Hela fyra ton kött landar i butikerna!

Det är goda nyheter för svenskarna. De senaste åren har lammkonsumtionen i Sverige ökat. Förra året konsumerade svenskarna 16 000 ton lammkött, vilket är nästan 1,7 kilo per person men framförallt: 25 procent mer än jämfört med för fem år sen, och mer än tre gånger så mycket som för 20 år sedan.

Det walesiska lammköttets unika, regionala karaktär har den eftertraktade statusen PGI-skyddad ursprungsbeteckning. PGI-beteckningen försäkrar kunder om att enbart lamm födda och uppvuxna i Wales, som är fullt spårbara och har slaktats i godkända slakterier, kan marknadsföras och säljas som just lammkött från Wales. Det innebär att walesiskt lamm kan jämföras med andra produkter med skyddat namn, som parmaskinka och champagne.

Jag är lite osäker på styckdelen som jag tillagat. Jag tror att det är lammrostbiff. Det är definitivt en ”rump”-del 🙂 Jag lät ”kappan” sitta på under hela tillagningen. 

Welsh Lamb

Welsh Lamb

Så här lagade jag min bit av welsh lamb!

Portioner: 4 st

Ugn: 200 grader

Det här behöver du

4 st sötpotatis

1-2 st palsternacka

olivolja

flingsalt

*

800 g lammrostbiff

salt, efter smak

svartpeppar, nymalen

1 msk spiskummin

*

200 g chevreost

1-1,5 dl creme fraiche

1 tsk honung

svartpeppar, nymalen

2 tsk olivolja

*

små kvisttomater

Toppa med kvistar av färsk rosmarin

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Rör samman finsmulad chevreost med creme fraiche och smaksätt med honung, svartpeppar och olivolja. Kör gärna några varv med stavmixer. Täck över och ställ in i kylskåpet fram till servering.

Skala sötpotatis och palsternacka och dela i klyftor eller stavar. Lägg över i en ugnsform och ringla över olivolja. Toppa med flingsalt. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 30-40 minuter.

Krydda lammet med salt, peppar och spiskummin, (låt gärna ev. kappa sitta kvar under tillagningen). Bryn lammrostbiffen i rikligt med smör runtom och lägg över i en ugnsform tillsammans med kvisttomater. Stick in en elektronisk stektermometer i tjockaste köttdelen. Sätt in i ugnen, bredvid potatisen, (ungefär när det är 10-15 min kvar på potatisen). Låt köttet gå till valfri temperatur runt cirka 60-62 grader.

Låt lammet vila inslagen i folie i några minuter, innan det skivas upp. Lägg över det skivade köttet på tallrikar, ringla över olivolja och krydda med extra flingsalt och nymalen svartpeppar. Servera med ugnspotatis, chevrecreme och kvisttommater. Toppa med rosmarinkvistar.

…och ett glas fylligt rött vin!

Köttmängden på bilden är 1,5 kg. Receptet avser cirka 800 g, (=4 pers).

Köttmängden på bilden är 1,5 kg. Receptet avser cirka 800 g, (=4 pers).

Bryn runtom i rejält med smör.

Bryn runtom i rejält med smör.

IMG_4175

Welsh Lamb

Ett MYCKET mört och fint kött. Håller exakt vad som utlovats, *tummenupp* :-p

För mera recept, klicka HÄR.

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *