Krämig köttfärspaj med vitlökssås

Här kommer ett recept på smidig köttfärspaj, (tacopaj). Perfekt fredagsmat, om du frågar mig. Jag har blivit frestad av Kryddburken, som så många gånger förut!

Glesa blogginlägg beror på att jag inte fått min nya dator. Kommer snart igen med nya tag!

1

Till pajen serverade jag ett mycket gott vin, med betoning på GOTT. En ny Shiraz från Hardy’s. Hardy’s Nottage Hill Shiraz (71050) som är ett mycket smakrikt rött vin av druvan Shiraz och är som gjort för höstens middagar. Här samsas mörka fruktiga toner med en härlig kryddighet. Vinet kostar 79 kr. Med doft och smak av mörka körsbär, blåbär, lakrits, örter och vanilj är vinet helt enkelt mycket lätt att tycka om. Me like!

Allra bäst kommer det till sin rätt till stekta och grillade kött- och fiskrätter eller till brickan med lagrade ostar. Mer vininfo, nedan.

Variera pajens kryddning, pynta med skivad tomat, hotta till den efter behag. Servera tillsammans med en krispig sallad. Här kommer receptet:

Ugn: 175 grader c:a 45 min

Köttfärspaj

1 pkt färdigkavlad smördeg på rulle, (alternativt  3 smördegsplattor)

400 gram blandfärs

3 msk tomatpuré

1 gul hackad lök

1 köttbuljongtärning

1 dl vatten

2 tsk D’Elidas chilisås, (finns bl a att köpa HÄR) eller liknande chilisås

vitpeppar

Trocomare örtsalt

2 dl creme fraiche

100 gram philadelphiaost

2 dl riven ost

skivad tomat

malen paprika

Vitlök/kebabsås

2 dl creme fraiche

1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt

½ dl FANTA

1 tsk tomatpuré

1 riven vitlöksklyfta

1 krm cayennepeppar

salt & vitpeppar

Gör så här

Köttfärspaj: Bryn köttfärsen i lite smör. Tillsätt lök, tomatpuré, buljong, vatten och chilisås. Låt fräsa ihop ca 10 min. Smaka av med vitpeppar och trocomare. Tryck ut smördegen i en ugnsfast form. Använder du smördegsplattor så kavla ut dem tunt och klä en form i botten. Fyll formen med köttfärsen. Blanda cremé fraichen med philadelphiaost och bred ut över köttfärsen. Toppa med riven ost, (jag blandade i osten i röran). Lägg över skivad tomat. Vik över kanterna på smördegen och pudra över malen paprika. Gratinera i ugn, 175 grader ca 45 min. Servera med en god sallad och vitlökssås.

Vitlökssås: Rör ihop creme fraiche och yoghurt med fanta, tomatpuré, vitlök, cayenne, salt & peppar. Låt gärna ”stå till sig” nån timme i kylskåpet. Vispa upp med gaffel före servering.

*

Hardys Nottage Hill Shiraz Ungdomlig, fruktig och intensiv doft med inslag av blåbär, mörka körsbär, svarta vinbär. Den fruktiga doften kompletteras av en nyans av svartpeppar, torkade örter, vanilj och mörk choklad. Smaken är torr, frisk och fruktig med aromer av mörka körsbär och svarta vinbär, i kombination med svartpeppar, lakrits och vanilj. Artnr: 71050 Pris: 79 kr för 750 ml Druva: Shiraz Ursprung: Australien

2

8

7

6

5

4

Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Krämig köttfärspaj med vitlökssås

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *