Rådjurssadel med fransk potatisgratäng och enkel viltsås

En vän till familjen, (Ägget) är en snäll prick. Han brukar förse oss med honung, kryddor, kött mm.

Rådjuret förstektes och fick gå färdigt i ugn. Efter att ha vilat några minuter i folie följde ett otroligt mört kött. Tillbehör: Smörstekt hackad gul lök och bacon, potatisgratäng, sallad och så gelé förstås. På toppen: frysta lingon.

Sista tuggan bjöd på ett blyhagel! Det kallar jag ÄKTA vara. Tänderna höll och middagen fick *tummen upp*, både med och utan hagel 🙂

IMG_2004

Rådjurssadel

500-1000 g rådjurssadel, rumstempererad

salt och peppar

smör att steka i

Gör så här

Förstek filéerna i stekpanna, krydda. Lägg över i en ugnsform och stick in en stektermometer. Tillaga i mitten av ugnen på 125-150° grader tills köttets innertemperatur når 60-65°, (jag tog ut köttet vid 63°, medium/welldone), tar cirka 10-15 min. Slå in köttet i aluminiumfolié i några minuter. Skiva upp köttet i cm-stora bitar.

*

Fransk potatisgratäng

Klicka HÄR

Jag har TVÅ ugnar på min spis, (125-150 grader till rådjuret och 175 grader till potatisgratängen). Om jag hade haft EN ugn hade jag satt graden till 150° och börjat med att ställa in potatisgratängen, (total tid 35-40 min) för att senare låta den förstekta rådjursfilén gå färdig bredvid gratängen, tills innertemp mellan 60-65 grader, ungefär 10-15 minuter.

*

Enkel viltsås

(4 portioner, (receptet går bra att dubbla/öka på))

0,5 dl viltfond

2,5 dl grädde, 40 %-ig

2 msk messmör

0,5 msk japansk soja

1 msk svartvinbärsgelé

Gör så här

Koka ihop alla ingredienser och låt puttra en liten stund. Tillsätt eventuellt krossade enbär för ännu mera viltsmak.

IMG_1989

Lök och bacon...

Lök och bacon…

IMG_2015

IMG_2017

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *