Äppelpaj med lingon och knäcktäcke

Härligt med torsdag -för det innebär att det är fredag i morgon, tjohooo! Detta faktum firas förstås med efterrätt. Eller rättare sagt: strax är det TV-kväll och en massa matlagningsprogram på TV. Först ut är ’Halv åtta hos mig’. Efter det är det ’Kockarnas kamp’ och TV-kvällen avslutas med ’Hela Sverige bakar’. Jag kommer gå åt, om jag måste sitta och titta på utan att själv ha något smaskigt under tiden. Här kommer i alla fall receptet på denna äpple- och lingonpaj.

Ugn: 150 grader

Det här behöver du

4-5 st äpplen

1 msk kanel

2 msk socker  

2 dl lingon (färska eller från frysdisken)

2 dl havregryn

2 dl socker

2 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk vaniljsocker

125 g smält smör

0,5 dl ljus sirap

0,5 dl grädde

Gör så här

Skala äpplena och skiva/klyfta dem. Vänd runt äppelbitarna i 2 msk socker och 1 msk kanel. Smörj en ugnsform och fördela ut äppelbitarna på botten. Toppa med 2 dl lingon.

Smält smör tillsammans med sirap och grädde.

Blanda alla torra ingredienser och rör ihop  med smörblandningen. Klicka ut smeten över äpplena och lingonen och grädda i mitten av ugnen i cirka 40-45 minuter. Tag ut pajen ur ugnen och låt den stå och vila i cirka 20 minuter, så blir den extra knäckig.

Servera med exempelvis en klick vaniljglass.

 

Print Friendly, PDF & Email

En tanke kring ”Äppelpaj med lingon och knäcktäcke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *