Har en flaska Gammel Dansk i min hand och vad passar inte då? Jo, smörrebröd! Mys i uterummet, denna fantastiska sommarkväll 🙂 Trevlig besök dök upp också 🙂
Gammel Dansk Shot firar 50 år – med smak av lakrits och chili
I Danmark är var 5:e flaska starksprit som köps en Gammel Dansk. Den klassiska Gammel Dansk bittern såldes för första gången 1964, i danska butiker. Hemligheten bakom den speciella bittra smaken ligger i förhållandet mellan 29 olika kryddor och örter från hela världen och receptet känns endast till av tre personer, sägs det.
Här har man tonat ned det bittra och lyft fram lakrits samt tillsatt lite extra hetta i form av chili. Festa, fira och skåla med denna dryck!
Majonnäs- och curryremouladsåsen kan förstås bytas ut mot vanlig hederlig remouladsås.
Smörrebröd
Danskt grovt rågbröd
Bredbart smör
salladsblad
rostbiffsskivor
majonnäs- och curryremouladsås, (recept nedan)
rostad lök
cornichoner eller syltlök
färsk persilja
några småtomater
riven pepparrot
Majonnäs- och curryremouladsås
1 äggula
1 tsk fransk senap
2 msk rödvinsvinäger
3 dl matolja
2 dl pickles
2 tsk curry
1 msk gurkmeja
salt och peppar efter smak
Gör så här
Majonnäs- och curryremouladsås: Alla ingredienser bör ha samma temperatur. Blanda äggula med senap och vinäger. Tillsätt olja i en fin stråle under snabb omrörning tills majonnäsen tjocknar, (jag brukar använda stavmixer). Hacka pickles och låt den rinna av något och rör ner tillsammans med curry och gurkmeja. Smaka av med salt och peppar.
Lägg ihop smörrebröd enl följande: Bred smör på brödskivorna. Lägg på ett salladsblad, en skiva rostbiff, majonnäs- och curryremouladsås, 2 st cornichoner el syltlök, skivad småtomat och pynta med en persiljekvist. Toppa med rostad lök och rejält med riven pepparrot.
Länk till Systembolaget, HÄR